Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
 
 
Startsidan Turbåt till Sandskär Boende på Sandskär Välkommen till Sandskär Om oss
 

     
Konferens på Sandskär

Mitt emellan land och hav ligger de små fiskestugorna på Sandskär. Hit kan du förlägga en konferens, rekreationsresa med din arbetsplats eller en födelsedagsfest. Vi bor i trevliga små stugor och äter kulinariska måltider baserade på naturens läckerheter.

Här vilar lugnet. Sandskär har det mesta. Ön kan beskrivas som en osannolik mosaik av välutvecklade naturtyper med en rik kulturhistoria.

Vid kajen i Haparandahamn möter Staffan Svanberg, skeppare ombord på båten M/S Bosmina II, med rykande varmt kaffe och en löjromssmörgås. Staffan är tillsyningsman i Haparanda skärgårds nationalpark och vet att berätta om detta fascinerande gränsland mellan land och hav.

Från Haparandahamn tar båtresan till Sandskär drygt en timme. Vi passerar små och stora öar som formats av havets vågor. Landhöjningen är en centimeter per år. Stenar knappt synliga i vattenbrynet, små skär med sparsam örtvegetation och en ö med tät björkskog vars finska namn betyder "en-björk-ön", gör landhöjningen påtaglig.

Måsarna skränar ljudligt i sommarluften. På en del skär häckar grågäss, tärnor och trutar. Vid några av grunden håller gråsälar till. Vi närmar vi oss de första sälgrunden. Kikarna granskar horisonten. Ska vi få se säl?

Där är de! En säl i profil ser ut som en banan som ligger på rygg. Försiktigt närmar vi oss grundet. Plötsligt upptäcker vi ett antal sälar som simmar i vattnet. Deras runda huvuden tittar nyfiket upp ur vattnet Försiktigt närmar de sig båten. "Jasså, är det bara Staffan som är här igen.". Efter ett tag kan vi se att några av dem åter kryper upp på sina stenar.

Väl framme på Sandskär serveras lunch bestående av en gammeldags laxsoppa.

Det egna konferensprogrammet varvas med strövtåg. Många är historierna om livet i gamla tider. Vi ser oss omkring i den gamla strömmingsfiskebyn och studera lavklädda stenar som markerar de stolpar där fiskare förr i tiden hängde näten på tork. Högt uppe på heden finner vi resterna av deras boningar.

Middagen består av lättrökt renstek, suovas som vi steker på häll nere vid stranden. Till dessert avnjuter vi havtornskräm med gräddmjölk. Sedan bara njuter vi av en underbar stilla sommarkväll när den är som allra bäst.

Medan solen långsamt dalar ägnar vi oss åt bastubad. I fiskebyns enkla men ombonade stugor vilar lugnet.

Påföljande morgon vaknar vi av Göktytans ihärdiga; Ty, ty, ty , ty ,ty ……
Insekter surrar över strandängarnas otroliga färgprakt med älgört och vänderot. Träspänger gör det lätt att gå över sandhedarna. Spännande är det också för vegetationen skiftar ideligen. Här finns långgrunda klapperstensstränder, stränder med en enastående blomsterprakt, medelhavsliknande sandstränder och stora fält med sanddyner. Höga kullar med spridda enbuskar utmanar fantasin, liksom hedmarker täckta av lingonris, krasiga lavar och vitgrön mossa.

Här finns en märklig blandning av fjällets och havets fåglar. På Sandskär kan man beskåda en trut och samtidigt höra en ripa skratta i bakgrunden. I vikarna kan vi se smalnäbbade simsnäppor göra piruetter för att virvla upp föda. Den morgonpigge följer arbete med ringmärkning av fåglar vid fågelstationen.

Efter att ha avnjutit en lunch bestående av Staffans enrisrökta lax är det dagas att packa väskan och styra kosan mot fastlandet. Under resan vänder vi oss om och ser hur ön sakta sjunker mot horisonten. Vi erinrar oss Sten Selanders ord: ”Sandskär har en ljungfrulig arktisk skönhet, som är helt dess egen; och i minnet gungar ön redan nu halvt overkligt på sommarhavet i en nordisk odyss´e.”

Rådstugan konferensanläggning
 
Staffans enrisrökta lax    

Förr samlades fiskarna på Sandskär till rådslag i en liten fyrkantig stuga mitt i byn. Den stugan är borta sedan länge. Nu finns en ny rådstuga. Den är större med modern utrustning för rådslag. Whiteboard och powerpoint.
Här kan företag, arbetsplatser och föreningar hålla sina rådslag.
Här rymms många gäster för 50-årskalaset, bröllopsmiddagen, eller andra festligheter.

Konferens på Haparanda Sandskär

  • Säsong: 20 maj-1 oktober
  • Reslängd: 2 dagar enligt överenskommelse
  • Deltagare: Upp till 25 personer
  • Pris vuxen: Begär offert
  • Bokningar Lena Svanberg 073-021 47 61


Ingår
Guidad båtresa med besök vid ett grund med sälar samt rundvandringar på ön efter önskemål.
Boende och tillgång till bastu.
Alla måltider. Kaffe och löjromssmörgås, laxsoppa, lingondesert, suovaspanna, havtornskräm med gräddmjölk, frukost, rökt lax, chokladkaka och kaffe.
Konferensutrustning.

Tillägg
Starköl, vin, cognac, snaps, lakan.

Boende
Fyrbäddsstugor i fiskebyn på Sandskär. Deltagarna har vanligen med egna lakan. Lakan kan även tillhandahållas.

Komma hit
Båtresan startar i Haparanda hamn vid Nikkala
Åk längs E4 söderut 11,1 km
Ta av mot Haparanda hamn, Nikkala.
Efter ytterligare 6 km är ni framme i hamnen.
Till hamnen gäller egen bil, taxi eller buss.

 

 

Bosmina skärgårdsturer AB
953 37 Haparanda

Telefon: +47 (0)922-13395
Mobil: +46 (0)73-021 47 61

E-post: info@bosmina.se