Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
 
 
Startsidan Turbåt till Sandskär Boende på Sandskär Konferens på Sandskär Välkommen till Sandskär
 

     
Bosmina

Haparanda skärgård bildades för tusentals år sedan när inlandsisen släppte sitt tag om det norra halvklotet. Enorma mängder grus och sten som inlandsisen skyfflat framför sig när den växte fram, lämnades kvar till synes på måfå i högar och åsar när inlandsisen smälte bort. Det är dessa naturens kvarlämningar som idag bildar de hundratals skär och öar som utgör Haparanda skärgård.

Haparanda skärgård är helt unik i sin karaktär och betecknas av många som en av Sveriges vackraste platser. Landhöjningen resulterar i en ständig evolution av naturen – undervattensgrund som för bara några år sedan aldrig sett dagens ljus, tittar årligen fram över ytan. I den stunden påbörjas en sakta utveckling som kommer att sluta med att de blir skogsbeväxta öar.

Skärgårdens unika karaktär härstammar också från de väderleksförhållandena som råder i Bottenvikens nordligaste del. Under stora delar av året fängslas naturen av en arktisk vinter så sträng att allt liv stannar upp. Men när sommaren väl kommer går solen aldrig ner, och Haparanda skärgård är det område i Sverige som först träffas av den enorma mängd varmluft som ackumuleras på Rysslands oändliga slätter för att sedermera driva västerut och in över Haparanda skärgård utan att alls först kylts av över bottensvikens vidder.

Haparanda skärgård ger också unika möjligheter av att njuta av sommarens värmebölja. Den under hösten ofta närvarande sydvästliga vinden gör att vågorna spolar in över skärgårdens öar från detta vädersträck. Till följd av öarnas låglänta karaktär och rullstensgrund silas vinden och vattnets partiklar genom dem och på öarnas nordostliga stränder bildas långsträckta och fantastiska sandstränder.

För över hundra år sedan förälskade sig Erik Svanberg (1907-1975) i den fantastiska skärgården. Med en enkel segelbåt utforskade han den långgrunda svårnavigerade skärgårdens alla svinklar och vrån utan tillgång till dagens moderniteter som gps, radar och ekolod. Bosmina skärgårdsturer grundades av Eriks son, Staffan Svanberg (1947-2016) som tillbringade hela sitt liv i skärgården, och har tillhandahållit upplevelseturism året om i Haparanda skärgård sedan början av 90-talet. Idag drivs företaget av nästa generation Svanberg som växt upp i Haparanda skärgård.

Denna bakgrund ger oss möjlighet att inte bara bjuda våra besökare på den ändlöst vackra plats som är Haparanda skärgård, utan vi kan också dela med oss av det levande kulturarv som skärgården utgör. Historierna om allt från levnadsförhållandena för de första människorna som brukade skärgården för fiske till den omfattande smuggeltrafiken som under lång tid bedrevs i skärgården är många och mycket fascinerande. För den naturintresserade kan vi berätta allt om skärgårdens unika fauna och mycket rika fågel- och djurliv.

Vår målsättning är att erbjuda ett gott värdskap, året runt i naturen. Naturen ska upplevas med alla sinnen. Kunnande om naturen är viktigare kunskap än mycket annat – en kunskap som skapar nyfikenhet, upptäckarglädje, engagemang och vilja att bevara vår värld

Miljöprofil

Bosmina AB tar ett stort miljöansvar i all vår verksamhet. Vi ser upplevelser i skärgården som ett sätt att sprida engagemang för natur och miljö. Detta framgår av vårt miljöledningssystem enligt ISO 14 001.

Bosmina AB är kvalitetsmärkt ”Naturens Bästa” ekoturismföretag enligt ekoturistföreningens kriterier för ansvarfull upplevelseturism i naturen sedan 2004.

Namnet Bosmina
Namnet Bosmina kommer från skärgårdens vanligaste invånare –den sötvatten levande Bosmina longispina maritima. En liten men mycket viktig sötvattenlevande hinnkräfta som utgör grunden i näringskedjan för siklöjan, strömmingen och siken. Bosminorna är en del i ett mycket komplexa samspel i den unika bräckvatten miljön som bottniska viken utgör. För ögat är Bosminorna bara synliga som små dammkorn i vattnet men tittar man på dom i ett mikroskop ser man hur de skuttar omkring som små kängurus, men dom har inte äggen på magen utan på ryggen!

Kontaktinformation

E-post: info@bosmina.se
Bokningar 070-55 27 636

Adress:
Bosmina Skärgårdsturer AB
C/O Svanberg
Bryggargränd 3
953 37 Haparanda

Våra båtar
     
Bosmina I Bosmina III Bosmina IV

Bosmina l
Båten är byggd år 1979 på ett litet varv i Kello i Finland.
1995 köpte vi båten och sedan dess har den använts för trafik till Sandskär. Den gör en marschfart av cirka 8 knop. År 2004 utrustades den med en EPC- oxidationskatalysator för att minska utsläppen av miljöskadliga ämnen.
Båten får ha 12 passagerare. Så många ryms också i hytten. Vid vackert väder sitter vanligen alla passagerare utomhus i båtens främre del.

Bosmina lll
Båten är 10.59 meter lång och 3,25 meter bred. Den är en trimaran vilket innebär att den har tre kölar. Detta ger den en extrem stabilitet. Den gungar inte vid sjögång. March farten ligger vanligen på 20 knop vid må ttlig last och hyfsat väder. Vanligen kör vi dock långsammare för att hinna uppleva skärgården under resan. Båten är byggd av glasfiberarmerad plast av Wico Boat OY i Louvisa i Finnland år 1981. De flesta av dessa båtar har använts av militä ren, brandförsvaret eller sjöräddningen.
Konstruktionen innebär att den går mycket grunt. Den kräver inte mer än 70 cm vatten. När vi närmar oss en strand och trimmar upp motorerna kräver den inte mer än några decimeter vatten.

Bosmina IV
Båten är av modell Båtskär 690. Den är snabbgående och tar sig till de flesta öar i skärgården, den är lämplig för 6 passagerare med lätt packning. Båten är tillverkad av glasfiberarmerad plast av BD Plastindusti i Kalix. Båten har goda sjöegenskaper. I hytten längst bak sitter man skyddad i alla väder.

 

Bosmina skärgårdsturer AB
953 37 Haparanda

Telefon: +47 (0)922-13395
Mobil: +46 (0)73-021 47 61

E-post: info@bosmina.se