Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
 
 
Startsidan Boende på Sandskär Konferens på Sandskär Välkommen till Sandskär Om oss
 

     
Säl- och fågelskådning samt andra naturupplevelser i Haparanda Skärgårds Nationalpark

Vad är väl en junidag på Bottenviken och på Haparanda Sandskär jämfört med annat? Jo helt –helt underbar. Ihop med Bosmina skärgårdsturer och fågelexperten Rolf Lahti får du en unik upplevelse av Haparanda Skärgårds Nationalpark.

Haparanda Sandskär ligger längst upp i Bottenviken som en utpost för de fåglar som kommer sträckande längs såväl den svenska kusten som längs den finska kusten. Här korsar flyttfåglarnas ledlinjer och Sandskär som består av en näst intill osannolik mosaik av väl utvecklade naturtyper lockar många olika arter att rasta och att häcka. Öns många och varierade naturtyper erbjuder många olika arter lämpliga häckningsmiljöer, över 80 arter har konstaterats häcka här.

På öns 350 ha finns sanddynfält med hukande enar, snustorra hedmarker, mytisk aspurskog, kortstammig tallurskog och lummiga björkskogar. Runt ön finns sandstränder, klapperstensstränder men också stränder med finsediment och mycket rik strandvegetation med en inre bård av täta snår av al, viden och björk som omger små kärr. Mycket annat finns att upptäcka här förutom fåglar.

På Sandskär möter man en sällsam blandning av fåglar som hör hemma i kusttrakter och fåglar som hör hemma högt upp i fjälltrakter. Fågellivet på ön är ett av skälen till att Sandskär med omkringliggande öar upphöjdes till nationalpark år 1995. Vid öns fågelstation har ca 137 000 fåglar av 150 arter ringmärkts sedan starten 1981. Detta har gett knappt 200 återfynd från Europa, Afrika och Asien plus att fågelstationen har kontrollerat ca 4 000 av våra egna ringar under åren. Fågelstationen driver standardiserad ringmärkningsverksamhet från mitten av juli till mitten av oktober

Resan ut till Sandskär startar i Haparanda hamn. Lena och Ida Svanberg serverar löjromssmörgåsar och kaffe medans vi granskar sjökortet och planerar vår färd.
Under vår kryssning passerar vi små och stora öar som formats av inlandsisen och av havets vågor. Ingen annanstans i världen kan man så tydligt se hur öar växer ur havet. När vi för en stund stannar till vid ett fågelskär svävar ett vitt moln av fåglar över ön. Här finns framförallt tärnor, måsar och trutar men även vadare, änder och gäss som alla häckar på dessa små öar. Efter ett tag styr Bosmina vidare mot ett grund där gråsälar ofta vilar. Deras runda huvuden tittar nyfiket upp ur vattnet när vi närmar oss.

Båten kryssar vidare bland nationalparkens öar, på håll ser vi kanske fåglar som tobisgrisslor, lommar och storskarvar. Den rika tillgången på lax i Haparanda Skärgård har gynnat havsörnen och dom senaste åren är havsörnen en vanlig syn i skärgården patrullerandes mellan öarna och laxryssjorna.

Väl framme på Sandskär serveras lunch bestående av enrisrökt lax, potatis, grönsaker, havtornskräm med gräddmjölk och en kopp kaffe.

Efter lunchen är det dags att upptäcka Sandskär till fots för att se vad som erbjuds både i fågelväg och andra upplevelser. Vi följer sandens väg över ön, från stranden, över dynlandskapet och stadion, vidare genom tallurskogen och aspurskog. Vidare genom våtmarker och täta björkskogar för att slutligen nå Nordudden där många ton sand format detta märkliga flera kilometer långa sandrev.

Under vår väg söker vi av både himmel, hav och vegetation efter Sandskärs bevingade invånare. Rovfåglar såsom havsörn och fiskgjuse bör vi kunna se när de födosöker på stela vingar liksom änder och vadare som födosöker runt stränderna. Många olika småfåglar finns det i de olika biotoper vi vandrar igenom och förhoppningsvis är de på humör för sång vilket gör de så mycket lättare att identifiera. Från asp- och tallurskogen kanske vi kan höra olika hackspettar mejsla i de döda trädstammarna på jakt efter mat till de små. Fullständig lista över fåglar påträffade på Sandskär, se bilaga.

Väl framme vid Nordudden väntar båten Bosmina för att ta oss åter till fastlandet. Efter promenaden och kanske ett dopp i bottenviken, smakar en kopp kaffe härligt. Den hembakade chokladkakan har strykande åtgång och mättar gott under återfärden till Haparanda hamn.

Under en junidag på Sandskär bör vi sannolikt ha sett följande fåglar: Grågås, vitkindad gås, bläsand, stjärtand, skedand, storskarv, havsörn, fiskgjuse, strandskata, större strandpipare, rödbena, roskarl, kustlabb, dvärgmås, göktyta, stenskvätta, buskskvätta, ärtsångare, rosenfink.

Kanske har du även sett följande: Lärkfalk, mosnäppa, småtärna, skräntärna, tobisgrissla, mindre hackspett, tretåig hackspett, törnsångare, svarthätta, törnskata

Er guide
Med på resan följer Rolf Lahti –biolog och naturguidelärare. Rolf har stor erfarenhet av att skåda fågel och har varit verksam vid Sandskärs fågelstation i snart 20 år. Rolf känner väl till nationalparkens fågellokaler liksom andra natursevärdheter, kommer att guida både nybörjare och mer erfarna till en fulländad upplevelse.

Information och pris

 • När: 15 juni 2017 alternativa datum på offert
 • Tid: Heldag
 • Deltagare: Minst 6 bokade upp till 12 personer
 • Vandring ca 7 km, delvis på spångad stig, kängor och solskyddsmedel rekommenderas.
 • Medtag handkikare om du har en annars tillhandahåller Bosmina kikare, vattenflaska och kläder för utevistelse
 • Språk: Svenska samt vid behov engelska
 • Pris: 1 850 kronor boka innan 30 april 1 550 kronor

Anmäl dig till: info@bosmina.se
Anmälan är bindande.

Resan betalas till:
SWISH:123 079 77 38 eller BG 5824-3437.

Vid frågor kontakta Ida Svanberg 070-36 36 149

Ingår
Kaffe med löjromssmörgås vid avfärd.
Guidad båtresa i nationalparken med besök grund med sälar, guidad vandring inkl fågelskådning på Sandskär.
Varmrökt lax, grönsaker, chokladkaka med kaffe.
Kikare

Tider

 • 7:30 Samling i Haparanda hamn i Nikkala. Vi granskar sjökortet och planerar vår dag.
 • 11:00 Ankomst till Sandskär.
  Lunch med Enrisrökt skärgårdslax och Havtornskräm till dessert.
 • 12:00 Vandring igenom Sandskärs olika biotoper norrut mot nordudden för att skåda fågel.
 • 15:30 Kaffe och mockarutor vid nordudden på Sandskär
 • 16:00 Avgång med båt mot fastlandet
 • 17:30 Åter i Haparanda hamn

Komma hit
Båtresan startar i Haparanda hamn vid Nikkala. Åk längs E4 söderut 11,1 km. Ta av mot Haparanda hamn, Nikkala.
Efter ytterligare 6 km är du framme i hamnen.
Till hamnen gäller egen bil, taxi eller buss.

-Vid dåligt väder kan resan ställas in eller flyttas till alternativt datum

Efter lunchen är det dags att upptäcka Sandskär till fots för att se vad som erbjuds både i fågelväg och andra upplevelser. Vi följer sandens väg över ön, från stranden, över dynlandskapet och stadion, vidare genom tallurskogen och aspurskog.

Vidare genom våtmarker och täta björkskogar för att slutligen nå Nordudden där många ton sand format detta märkliga flera kilometer långa sandrev.

 

 

Bosmina skärgårdsturer AB
953 37 Haparanda

Telefon: +47 (0)922-13395
Mobil: +46 (0)73-021 47 61

E-post: info@bosmina.se