Use Google to translate. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
 
 
Startsidan Boende på Sandskär Konferens på Sandskär Välkommen till Sandskär Om oss
 

     
Kvällskryssning till sälarnas grund

Runda huvuden med stora mörka ögon i vattenbrynet. Nyfiket betraktar sälar och människor varandra. Kvällskryssningen för oss till ett grund med sälar samt till Haparanda-Sandskärs nordudde där vi intar en kulinarisk kvällsmåltid. En enastående nationalpark och en unik skärgård, belägen i nordligaste Bottenviken.

På färden ut mot sälgrunden finns det mycket att se i denna säregna övärld. Små skär med sparsam örtvegetation och en ö med hundratals björkar vars finska namn betyder "en-björk-ön" gör landhöjningen påtaglig.

Kikarna används flitigt för att granska horisonten. Där! Sälarna vilar sig på stenar i vattenbrynet. En säl i profil påminner om en banan som ligger på rygg. Upplevelsen förstärks genom havets lugna, speglande yta. De flesta fascineras av sälarnas trinda kroppsformer och de stora mörka ögonen. En laxfiskare får dock kalla kårar längs ryggraden när han tänker på de skador som sälar kan vålla på hans redskap.

Båten närmar sig grundet. Försiktigt! I vattnet finns ett antal sälar som nyfiket närmar sig båten. Frågan är vilka som är mest nyfikna, sälarna eller människorna. När sälarna betraktat båtgästerna ett slag tycks de tänka: "Jasså, är det bara Bosmina som är här igen", och så skingras de.

Båten stävar vidare till nordudden på Sandskär. Vid en enkel grillplats dukar vi upp ett delikat kvällsmål. Lax som varmrökts med enris och al, potatis, grönsaker, öl, läsk och en kopp kaffe. Det är bara att njuta av den
stilla sommarkvällen när Sandskär är som allra bäst.

 

Information och pris
  • Säsong: 20 maj - 1 september
  • Tid: 5 timmar
  • Deltagare: Upp till 12 personer
  • Språk: Engelska och svenska.
  • Pris: Begär offert.

Ingår
Kaffe med löjromssmörgås vid avfärd.
Guidad båtresa med besök vid grund med sälar.
Varmrökt lax, grönsaker, chokladkaka med kaffe.

Komma hit
Båtresan startar i Haparanda hamn vid Nikkala. Åk längs E4 söderut 11,1 km. Ta av mot Haparanda hamn, Nikkala.
Efter ytterligare 6 km är du framme i hamnen.
Till hamnen gäller egen bil, taxi eller buss.

 

Bosmina skärgårdsturer AB
953 37 Haparanda

Telefon: +47 (0)922-13395
Mobil: +46 (0)73-021 47 61

E-post: info@bosmina.se